понеділок, 8 лютого 2016 р.

Подружися з мавпою !


Традиція святкувати Новий рік за східним календарем в Україні склалася не так давно, та з кожним роком набирає все більш масовий характер. На зміну Козі в 2016 році прийде інша тварина - Мавпа і стихія її - Вогонь, тому саме китайський Новий рік 2016, буде проходити під захистом Вогняної Мавпи. Дата його святкування в 2016 р. приходиться на 8-е лютого.


Давайте ж ближче познайомимося з цією, так схожою на людину, тваринкою! Адже чим більше ми знатимемо про її особливості і звички, тим радісніше і успішніше буде прийдешній рік!
Мавпи – це ссавці, що живуть на великих територіях від лісів до гір, від лугів до боліт. Найменша мавпочка важить лише сто грамів,




 а найбільша – горила, досягає ваги в триста кілограмів.
Зовні мавпа дуже схожа на людину. У неї верхні кінцівки з такими ж довгими пальцями, як у нас. Вона вміє робити гримаси, як ніякий інший звір. Мавпи розрізняються за кольором волосяного покрову  та зовнішністю: в одних є вуса, у других – борода, у третіх – гриви. Хтось із них проводить час переважно на землі, а хтось майже не спускається з дерев.


 Цікаві факти з життя цих кумедних тварин. 
Абсолютно всі мавпи володіють багатьма фізіологічними людськими властивостями. У них немає шерсті – у них росте волосся. Кігтів теж немає – є нігті. Великий палець на кінцівках так само протиставлений як на руці людини. Подушечки пальців мають рельєф. Дуже добре у мавп розвинений зір. Причому, він у них стереоскопічний, тобто вони бачать єдиний спосіб при сприйнятті обома очима. Ну, і багато мавп мають досить високі інтелектуальні здібності, хоча, безумовно, до людських їм усім дуже далеко. Ну, поміркуйте самі, читаючи наступні спостереження з життя цих ссавців. 



Ось, наприклад, в мавпячої зграї обов’язково є вождь, і його авторитет навіть не виноситься на загальне обговорення. Право на цю посаду самець (а це обов’язково самець, в суспільстві мавп панує патріархат) заробляє в лютій бійці з іншими кандидатами. У деяких самців ікла сягають семи, а то й десяти сантиметрів. Саме вони  і є грізним і небезпечним знаряддям, за допомогою якого самець здобуває перемогу і посаду! 

Вичісування – один з важливих ритуалів мавпячого суспільства. Тут переслідується багато цілей: позбавлення від бліх та паразитів, які заподіюють біль і незручність, видалення з шкіри соляних кристалів поту, щоб шкіра дихала, демонстрація статусу (мавпочки нижчого рангу вичісують мавпочок, що стоять над ними), і, звичайно, залицяння за самкою або турбота про дитинчат. 
У деяких мавпячих громадах, у макак, наприклад, самці ретельно дбають і виховують своїх дитинчат. І знаєте чому? Таким чином, вони завойовують довіру самок і підвищують свій статус в очах інших самців. З одного боку – це прекрасно, у таких дбайливих батьків завжди більше друзів і однодумців. Але, з іншого боку, виховний процес для чоловіка – це стрес! А постійний стрес – це хвороби і передчасна кончина. Ось і страждають турботливі тата мавпячого роду набагато більше, ніж їх безвідповідальні родичі. 


А бачили ви коли-небудь цейлонську макаку? Коли зустрічаєш представника цього сімейства, можна подумати що він (вона) тільки що вийшли від провідного стиліста – перукаря в салоні краси
А ось ще цікава та красива легенда про орангутангів. 
Якщо перекласти з малайської мови слово «орангутанг», то звучатиме воно буде як «лісова людина». Живе орангутанг в диких джунглях. І щоночі кричить пронизливим голосом. Що ж його так турбує ночами? А вся справа ось у чому: колись, один орангутанг викрав  молоду красиву дівчину. Він поселив її на верхівці дерева, і став годувати найкращими, стиглими плодами фруктових дерев. Але, одного разу дівчині вдалося втекти від такого нав’язливого шанувальника. І ось з тих пір лісова людина тужить і плаче ночами за своєю втраченою любов’ю.  


Дійсно. Людині дуже багато відомо про мавпячий рід. Довгий час мавпи вважалися найбільш близькими родичами людини, та й зараз багато хто вірить, що їхні предки були мавпами.  Сумніви в цьому питанні будуть завжди, адже якщо порівняти деякі особини мавп з деякими особинами людства – можна побачити далеко не радісну картину, схожість, а в деяких випадках і інтелектуальна перевага мавп, на жаль, очевидна! Ось і думають учені – звідки ж пішов людський рід? 


У перший день Нового року за китайським календарем читачі бібліотеки із великим зацікавленням передивились літературу, героями якої є різноманітні представники мавпячого племені.

Всі бажаючі мали змогу дізнатися жартівливе передбачення на Новий рік.

Нехай Вогняна мавпочка зробить цей рік яскравим і наповнить його теплими сподіваннями!
 






Немає коментарів:

Дописати коментар