середу, 1 квітня 2020 р.

Наші друзі - птахи


Птахи завжди захоплювали і привертали увагу людей. І справді, без них наше життя було б досить сумним і нецікавим. 
На теренах нашої батьківщини мешкає приблизно 300 видів птахів. Усі вони милують наше око своїм забарвленням – часом яскравим, а інколи – скромним, але витончено шляхетним, навесні зачаровують співом.
 Їхня поведінка приваблює і загадує загадки. Як ці створіння знаходять шлях у вирій, а потім безпомилково повертаються додому, в місця, де вони народилися? Як вони визначають час для кочування чи відльоту? Чому одні живуть у густих лісах чи на болотах і не витримують присутності людини, а інші легко пристосовуються до життя поруч із нами?  Знайти відповіді на ці та багато інших питань, дізнатися більше про птахів нам допомагають письменники, художники, орнітологи. Свої спостереження вони викладають у книжках.



А скільки існує казок, легенд, переказів, віршів, оповідань  де  героями є пташки! І не злічити. Пропонуємо згадати а може, і познайомитися з деякими художніми творами де птахи – одні з героїв дитячих книжок.


«Чорна-чорна курка» Галини Вдовиченко

Одна з найпоширеніших моралей дитячих книжок – вміння залишатися собою попри тиск оточення та віра у власні сили, сильніша будь-якої магії та сили тяжіння. Саме так у випадку з куркою, героїнею книжки Галини Вдовиченко. «Чорна-чорна курка» – це смішна й дотепна книжка про дивакувату пернату героїню, яку ніщо не здатне збити з курсу, бо, насамперед, вона вміє бути собою – особливою і єдиною у своєму роді, як і кожен з нас.



«Данка і Крак» Ігоря Калинця

«Данка і Крак» — казка про дивовижну дружбу дівчинки і птаха. Одного погожого дня до Данки завітав незвичайний гість — крук на ім’я Крак, який уміє розмовляти. Але, виявляється, птах, з яким так полюбила спілкуватися дівчинка, прилітає неспроста. Він розповідає їй про загадкового козака-характерника Купер’яна, таємницю якого Данці доведеться розгадати самій...



«Синій птах» Моріс Метерлінк

Філософська п’єса-феєрія "Синій птах" написана у формі дитячої казки бельгійського письменника Моріса Метерлінка. Вона  розовідає  про подорож у ві сні дітей бідного дроворуба Тільтіль та Мітіль в ніч напередодні Різдва. Діти вирушили разом з феєю на пошуки синього птаха – птаха щастя, адже тільки він може допомогти хворій дівчинці одужати…



«Біда навчить» Леся Українка

Українська письменниця Леся Українка навчає малят як бути розважливими та мудрими. «Мудрим ніхто не вродився, а навчився». Авторка погоджується з цим українським народним прислів'ям  та розповідає про те як горобчика «біда навчила»  цим якостям.



«Гидке каченя» Ганс Крістіан Андерсен

"Гидке каченя" - одна з найвідоміших казок видатного данського казкаря Ганса Крістіана  Андерсена. Це зворушлива  історія про поневіряння гидкого каченяти із неймовірним щасливим кінцем.



Немає коментарів:

Дописати коментар