неділю, 27 квітня 2014 р.



  
КИЇВСЬКИЙ ЗООПАРК ВІДСВЯТКУВАВ СВІЙ 
105-й ювілей

19-го квітня 2014 року Київський зоопарк та його друзі відсвяткували день народження закладу. Дощова погода змусила відкорегувати святкову програму. Проте відвідувачі, що не злякалися дощу, побачили заходи зі збагачення середовища тварин. Збагачення середовища тварин – це широко розповсюджена практика в зоопарках світу з розміщення у вольєрах з тваринами предметів, що є джерелами нових запахів, кольорів або є елементами гри. Сенс таких заходів полягає у тому, щоб спонукати тварин, які утримуються в неволі, до нової, адаптивної поведінки та урізноманітнити умови життя тварин. Наприклад, для гімалайських ведмедів співробітники підвісили верейку з ласощами, і щоб підібратися до неї, ведмедям необхідно було спробувати освоїти різні стратегії поведінки. Особливу радість відвідувачів викликала «людиноподібна» поведінка мавп, які майстерно маніпулювали пляшками з їжею.

Також відвідувачі змогли дізнатися про багато цікавих фактів та історій з життя Київського зоопарку завдяки інформаційним листівкам, розміщеним на території зоопарку. Людей вразили такі факти, що в минулому році в Київському зоопарку народилось 427 тварин, або що в зоопарку зараз мешкає понад 30 старожилів, вік яких перевищує середню тривалість життя таких тварин в природному середовищі. Відвідувачів здивувало, що переважна більшість тварин мають власні імена - клички, наприклад, дика свиня Ізольда названа на честь легендарного автомобіля для перегонів – Ізольда Фраскіні, а броненосець Потя назвали в пам'ять славетного корабля «князь Потьомкін».

А ще декілька щасливчиків знайшли на своїх квитках до зоопарку подарунки – можливість безкоштовно зробити аквагрим або отримати сувенір з власним фото.

Нагадаємо, офіційною датою створення зоосаду прийнято вважати 21 березня 1909 року після того, як зоопарк отримав право збирати гроші на своє утримання. А 10 квітня 1944 року зоопарк вдруге відкрився після майже трьохрічної перерви в роботі під час німецької окупації Києва.

До свого ювілею Київський зоопарк попри всім відомі труднощі прийшов з певними досягненнями. Колекція тварин постійно збільшується і зараз вона налічує 378 видів та понад 3290 екзотичних тварин - проти 17 видів тварин, з яких 105 років тому починався зоопарк. Збільшувалась і територія Київського зоопарку – зараз вона складає 34 га, а колись колекція зоопарку розміщувалась на території Київської залізничної станції. Постійно поліпшуються умови утримання тварин та будуються нові сучасні павільйони, які відповідають найкращим міжнародним стандартам.





Немає коментарів:

Дописати коментар