суботу, 18 квітня 2020 р.

Священні скарби України. День пам’яток історії та культури

Сьогоднішнє  свято, воно для всіх цінителів архітектурних шедеврів України та, насамперед, – це свято українських архітекторів.

Наша історико-культурна спадщина величезна. Вона формувалась протягом багатьох століть завдяки впливу культур різних народів. Від часів первісної людини до наших днів дійшли унікальні залишки помешкань з кісток, петрогліфи Кам’яної могили, найдавніші кам’яні скульптури. Від культури скіфів і сарматів нащадки отримали у спадок численні кургани і городища. Культура України-Русі знайшла відображення у видатних пам’ятках архітектури Києва та Чернігова.

У переддень великого свята Воскресіння Христового, ми розкажемо Вам про сакральні святині православних християн, що збереглися з давніх часів і донині та розташовані в невеличкому містечку, недалеко від Києва. Запрошуємо Вас у Ніжин – місто церков, одне з небагатьох куточків Лівобережної України, де чудово зберігся архітектурний ансамбль ХУІІ – ХІХ ст. Старою забудовою представлена майже вся центральна частина міста. Загалом старовинних будівель тут понад триста.

 Ніжин згадувався ще в давньоруських літописах. У складі гетьманської України місто стало важливим військовим і торговельним центром. Тож  храми Ніжина – не провінційні церкви, а яскраві пам’ятки архітектури.

Найстаріший храм міста – Миколаївський собор – вважається взірцем козацького бароко.  Собор звели 1658 року на кошти полковника Івана Золотаренка – героя «Конотопської відьми» Григорія Квітки-Основ’яненка. За легендою, саме в цьому соборі вінчався гетьман Богдан Хмельницький із сестрою Золотаренків Ганною, а обраний гетьманом на Чорній раді 1663 р. Іван Брюховецький приймав присягу. А у ХХ ст. (і це вже достовірна інформація) тут вінчалися батьки відомого конструктора космічних кораблів Сергія Корольова.




Не менш цікавий Благовіщенський собор – храм, збудований 1716 року  за проектом Г. І. Устинова у стилі бароко на кошти митрополита Стефана Яворського. У ході будівництва під південно-східною банею зроблено приміщення для бібліотеки, початок якій поклали 609 книг, подарованих тим же С. Яворським. Усередині збереглися фрагменти аутентичних старовинних розписів.




Далі розташована церква Іоанна Богослова, збудована у 1752 р. за проєктом архітектора Івана Григоровича-Барського коштом ніжинських купців. Значний внесок зробив ніжинський грек Іван Тернавіот. У стильовому відношенні будівля церкви належить до перехідного етапу від пізнього бароко до класицизму. Рідкісною рисою церкви Іоанна Богослова є її двоповерховість. Священиком у храмі служив батько знаменитого мореплавця Ю. Лисянського.




Біля Центрального ринку розташована Свято-Богоявленська церква 1721 року, яка входила до складу Ніжинської фортеці,  територія колишнього Ніжинського замку. Спочатку — будівля мала вигляд прямокутного плану. 1826 прибудований купол, із заходу — дзвіниця, а біля бічних входів колонні портики. Купол і портики не збереглися, дзвіниця відновлюється.



Спасо-Преображенська церква споруджена 1757 року в стилі українського бароко. Храм знаменитий тим, що 1861 р. в ньому відбулася панахида по Тарасові Шевченку: тут зупинялася процесія, що перевозила тіло поета з Петербурга в Україну.



Ми повідали Вам тільки про 5 храмів, пам’яток українського бароко. А ще тут є Хрестовоздвижинська церква (1755 р.). Саме тут, за деякими припущеннями, розгортався сюжет повісті М. Гоголя «Вій» …




… а ще Троїцька церква, Вознесенська Церква, Іллінська церква, Введенський собор, церква Василя Великого… «Місто , де храмам тісно» – це про Ніжин. Від Києва до Ніжина всього 2 години на електричці. Відвідайте Ніжин, будете вражені безмежно!

Немає коментарів:

Дописати коментар